hren

Put samuraja

Petak, 27.09.2013 u 19,30 sati.
Korzo 16, Rijeka, Gradska vijećnica Grada Rijeke.

Nova_Akropola_predavanje_Put_Samuraja_2013Svijet poznaje mnoge oblike viteštva, ali, malo je koje ostavilo toliki utjecaj na današnju kulturu kao japanski samuraji.

Nastavši kroz burnu povijest japanskog otočja, punu ratova, samurajsko viteštvo se stvaralo stoljećima i to ponajmanje mačem. Djelovanjem na svim poljima života ono je tražilo ništa manje od izvrsnosti – pretpostavljajući da je vidljiva ljepota samo odraz nutarnjeg sklada. Takav sklad se ostvarivao življenjem vrlina kao što su: ispravnost, hrabrost, suosjećajnost, istinoljubivost, čast…Upravo te vrline su smatrane mjerilima kvalitete pojedinca i njegovog stupnja razvoja.
Bushido – put viteštva – kodeks je zasnovan na ovakvim kvalitetama koje su samuraji nastojali živjeti. To nije bio samo pisani kodeks i nego su ga činile izgovorene upute koje nisu tvorevina jednog uma, već su skup proživljenih iskustava kroz stoljeća viteškog života.
Inazo Nitobe – u uvodu svog djela “Bushido – duša Japana” kaže:

“Viteštvo je cvijet jednako autohton na tlu Japana kao i njegov simbol, trešnjin cvijet. Ono nije sasušeni primjerak drevne vrline sačuvan u herbariju naše povijesti nego je još uvijek živi predmet moći i ljepote među nama. Iako nema opipljiv oblik ili formu, ipak ispunjava mirisom moralnu atmosferu i osvješćuje nam to da smo još uvijek pod utjecajem njegove čarolije…”