hren

Drevna Perzija

Najave aktivnosti Varaždin
Gradska knjižnica Ludbreg, Trg Svetog Trojstva 19, Ludbreg Map

Odmičući zastore povijesne pozornice do nas dopire miris ruža slavnih perzijskih vrtova, topot vitkih perzijskih konja, žamor starih karavan-saraja! Drevna Perzija izgradila je jednu od najnaprednijih civilizacija svijeta. Perzijsko carstvo se na vrhuncu svoje moći protezalo od Sredozemnog mora do Indije i obuhvaćalo gotovo polovinu svjetske populacije. Bilo je najveće carstvo antike!

Sjaj ove staroiranske kulture ogleda se u arhitekturi, umjetnosti, znanstvenim dostignućima, vještini diplomacije Perzepolisa, Suze, Pasargada, Ecbatane i drugih gradova na raskršćima kraljevskih putova koji su povezivali Istok i Zapad. Osvajači kasnijeg razdoblja asimilirali su njezina dostignuća i oduševljeno obnavljali biblioteke, perzijske vrtove, čitave gradove, ponovo uzdizali iz pepela tekovine kulture koja se temeljila na ideji borbe između svjetla i tame, dobra i zla, istine i laži.

Možemo li i danas učiti od ove velike kulture? Zasigurno, Perzija je njezin veliki udžbenik. Udžbenik multikulturalnosti i tolerancije, dobro uređene države, udžbenik kulture koja je stoljećima znala rađati i uzdizati velike umjetnike, pjesnike i mistike.

Ulaz na predavanje je besplatan.