Koje tajne još uvijek skriva Velika piramida?

trazenje-skrivenih-komora-velike-piramide-mionskim-skenerom

Početkom srpnja ove godine istraživačka skupina, koju je okupio bivši egipatski ministar za starine i poznati arheolog Zahi Hawass, isprobavala je najnoviji skener za ispitivanje strukture Velike piramide u Gizi. Tako je ponovno probuđena nada da će se razotkriti neke od drevnih tajni zakopanih duboko ispod kamena.

Uređaj za detekciju mioma

Uređaj za detekciju miona
S lijeva egipatski ministar starina Khaled El-Anani i egiptolog Zahi Hawass slušaju francuskog stručnjaka Sebastien Procureura ispred uređaja za detekciju miona.

Novi skener, koji su razvili Japanci za skeniranje vulkana i oštećenog reaktora u Fukushimi, koristi subatomske čestice poznate kao mioni. Skener je postavljen još prošle godine, a podaci se prikupljaju od srpnja ove godine.

“Uređaj sada u potpunosti funkcionira i nakon što uspije otkriti jednu od tri poznate komore koje se nalaze unutar Velike piramide, nastavit ćemo sa skeniranjem”, rekao je Hawass koji je zadužen za nadgledanje rezultata skeniranja.

Krajem prošle godine najprije je provedeno termalno skeniranje koje je pokazalo glavne nepravilnosti u piramidi. Novi mionski skener ima zadatak otkriti točne dimenzije i položaje svih prostorija unutar piramide. “Nadam se da će ova skeniranja pomoći da dobijemo točne informacije i dovesti do otkrića novih, još neotkrivenih komora”, zaključio je Hawass.

[add_eventon_list ux_val=”3″ number_of_months=”12″ hide_past=”yes” event_type_3=”407″ hide_empty_months=”yes” show_year=”yes” show_et_ft_img=”yes” ]