“Ekologija drevnih naroda” uz recital “Živa Zemlja”

Održano 15. lipnja 2015.

ekologija-drevnih-naroda-zagreb-retrospektiva-2015-2Predavanjem ‘Ekologija drevnih naroda’ uz prigodan recital ‘Živa Zemlja’ u pratnji gitare, Nova Akropola u Zagrebu obilježila je 5. lipnja – Svjetski dan zaštite okoliša, kojega su Ujedinjeni narodi ove godine pod zanimljivim sloganom ‘Ozelenjeti Plavo’ posvetili upravo Planetu Zemlji.

Time je ponovo naglašena rezolucija kojom su Ujedinjeni narodi još 2010. godine 22. travnja, Dan planeta Zemlje, preimenovali u Dan majke Zemlje, što ujedno predstavlja i povratak ekologije njezinim osnovnim idejama. Ernest Haeckel (1834.-1919.), kojemu dugujemo kovanicu njezinog naziva, kaže:

“Svaki put kada se vraćam Majci Zemlji, u potpunosti, onakav kakav sam i kako se osjećam, i kada pustim da me šume, brda i vode u potpunosti okruže i djeluju na mene, tada ponovno oživljavam i u moje srce prostruji novo oduševljenje za sve što je stvarno, dobro i lijepo.”

Izdvojeno iz recitala:

Znanje je u svim stvarima. Svijet je knjižnica, a kamenje, lišće, trava, potoci, ptice i životinje koje zajedno s nama prolaze kroz oluje i blagoslove zemlje – njene su knjige.

Poglavica Luther Medvjed Koji Stoji, narod Oglala Sioux

ekologija-drevnih-naroda-zagreb-retrospektiva-2015