Kralj Arthur 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Varaždin
Gradska knjižnica Ludbreg, Trg Svetog Trojstva 19, Ludbreg Karta

Legenda o kralju Arthuru srednjovjekovni je oblik univerzalnog mita o viteškom idealu, koji je od najranijih kultura i civilizacija inspirirao ljude. Počevši od drevnog Egipta, predkolumbovskih civilizacija Amerike, stare Indije, Japana i Kine, pa sve do antike, islamskih civilizacija i našeg srednjeg vijeka, viteštvo je, prije svega, bilo stanje duha. Njegov je kodeks časti uvijek bio etičan, što znači da je odražavao trajne humane vrijednosti, one koje nisu ovisile o promjenama i ćudima povijesti.

Viteški ideal nije zbir svih poznatih savršenstava, nego metafizički izvor koji potiče viteza i budi mu svijest o potrebi vlastitog usavršavanja i plemenitog djelovanja. Vitezom se nije postajalo rođenjem ili nasljeđem, nego djelovanjem kao vitez, odnosno praktičnim zastupanjem viteškog ideala. Vitez je bio onaj koji je stečenim znanjem i vještinom, a pogotovo svojim moralom, predstavljao primjer hrabrosti, poštenja i vjernosti kodeksu časti.

U srednjovjekovnom društvu viteštvo je preuzelo važnu socijalnu ulogu, u kojoj su različiti viteški redovi, vitezovi konjanici, vitezovi graditelji, vitezovi od pera, vitezovi trubaduri…, bili pokretači humanizma i renesanse, na čijim je temeljima izgrađena novovjekovna civilizacija.