Gotičke katedrale

goticke-katedrale-2015Gotička se umjetnost pojavila iznenada, poput bljeska svjetlosti nakon višestoljetnog mraka srednjeg vijeka. Započela je početkom XII st. gradnjom katedrala u Francuskoj i u samo nekoliko godina dosegla vrhunac u mnoštvo novih elemenata bez prethodnih razvojnih etapa. Intrigantno je i kako su graditelji, za koje se još uvijek ne zna odakle su sakupili svoja znanja, u samo jedno stoljeće podigli stotinjak katedrala savršeno osmišljenih i zadivljujuće izvedenih.

Gotičke su katedrale jedinstvena sinteza matematičkih i astronomskih spoznaja, graditeljskih i obrtničkih umijeća nadahnutih najdubljim religijskim osjećajima. Od samih početaka one jednostavno izmiču pokušajima da ih se u potpunosti rastumači.

Svojim podzemnim kriptama, grandioznim portalima, zagonetnim labirintima, stupovima i svodovima te obasjane magičnom svjetlošću vitraja omogućavaju susret čovjeka s vlastitom biti, usmjeravajući ga prema vječnosti.

[add_eventon_list ux_val=”3″ number_of_months=”12″ hide_past=”yes” event_type_3=”393″ hide_empty_months=”yes” show_year=”yes” show_et_ft_img=”yes” ]