Fromm – kako biti čovjek? 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Varaždin
Gradska knjižnica, Trg svetog Trojstva 19, Ludbreg Karta

Fromm600pxŠto znači biti čovjek? Ili – što je čovjek?

To je pitanje na koje tražimo odgovor otkako postojimo. Definiramo se kao dio prirode i svijeta, međutim, pitanje što je čovjek i dalje ostaje otvoreno…

Jedan od onih koji je pokušao dati odgovor na to pitanje bio je Erich Fromm, američki filozof i psiholog njemačkog porijekla. Kroz široki spektar svojih učenja on daje cjelovit i dubok pristup čovjeku, govori o problemima i krizi čovjeka današnjice, o uzrocima tih problema kao i mogućnostima njihovog prevladavanja.

Kao jedan od uzroka Fromm navodi “bijeg od slobode” do čega dolazi zbog straha. Čovjek se boji suočavanja sa samim sobom, sa svojim nesavršenostima, boji se bilo kakve promjene. Njegovi su postupci često posljedica neznanja i površnosti, sebičnosti i pohlepe te nedostatka odgovornosti. Sve to prate sukobi i nerazumijevanje drugih ljudi te, u konačnici, vlastito nezadovoljstvo i praznina. I tako u krug.

Fromm čovjeka izravno suočava sa stvarnošću, ukazuje na duboke uzroke problema u njemu samom, te vidi i nudi rješenja tih problema i kriza.

Da bi čovjek bio slobodan, da bi bio čovjek, potrebno je otpočeti s istinskom promjenom. Kroz učenja i životna iskušenja trebamo prepoznati i usvojiti trajne humane vrijednosti: nesebičnost, velikodušnost, umijeće suživota… Fromm govori i o potrebi buđenja nade kao pokretača i inspiracije za izgradnju novog, boljeg sebe i novog, boljeg svijeta.