Nikola Tesla – vizionar i genije 🗓

zakazano Najave aktivnosti Karlovac

nikola-tesla-plakat
Nikola Tesla bio je neobičan znanstvenik svoga vremena, ne samo zbog izrazite intuitivne sposobnosti i svjesnog korištenja imaginacije u znanstvenom istraživanju, nego i zbog primjera predanosti i osjećaja visoke moralne odgovornosti prema potrebama čovječanstva. Ostavio je svijetu oko 700 izuma, od kojih se može izdvojiti 112 njegovih najznačajnijih patenata iz elektrotehnike, 73 članka u različitim časopisima, 39 000 radova tehničke i znanstvene dokumentacije. Dobio je 29 diploma i priznanja različitih sveučilišta, akademija i društava. Odbio je Nobelovu nagradu, jer ga novac i osobna priznanja nisu zanimali. Poznata je njegova darežljivost, a na one koji su ga potkradali uopće se nije osvrtao. Jednom je rekao: “Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.”

Kao znanstvenik, Tesla je bio filantrop i protivio se nasilju i trenutačnim, polovičnim rješenjima. Razmišljao je dugoročno za dobrobit cijelog svijeta i njegovog napretka.

“Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvijek u razmjeru sa radom i žrtvama…”

“Vjerske dogme više se ne prihvaćaju u njihovu ortodoksnom značenju, ali svaki pojedinac ima potrebu da vjeruje u neku vrstu više sile. Svi mi moramo imati neki ideal koji će upravljati našim ponašanjem i zadovoljiti nas, ali on nije materijalan, bez obzira da li je vjera, znanost ili bilo što drugo, samo je važno da djeluje kao nematerijalna sila. Bitno je za miroljubiv opstanak čovječanstva kao cjeline da prevlada ovo opće shvaćanje.”