hren

Zašto nam vrijeme bježi? 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Zagreb
Nova Akropola, Ilica 36/I (ulaz iz dvorišta), Zagreb Karta

Vrijeme – trajna zagonetka…. Stalno je pored nas, a toliko često imamo osjećaj da nam nedostaje! Mjerimo ga satom i kalendarom nadajući se da ćemo ga tako ‘uhvatiti’, ali svejedno često čujemo izjave: „Kada bi dan trajao samo malo duže!“.

Svjedoci smo vrlo različitog doživljavanja vremena. Kada nam je nešto zanimljivo nekoliko sati, čini se kao trenutak, a kada nam je dosadno, nekoliko minuta izgleda nam kao prava vječnost.

U čemu je tajna? Bježi li vrijeme od nas ili mi od vremena? Što je vrijeme?

Pitanja su to na koja su odgovore pokušavali naći brojni filozofi, znanstvenici, mudraci. Mnogi od ovih odgovora težište stavljaju na kvalitativni aspekt vremena, govore o vremenu kao ‘prostoru’ kojeg čovjek ima na raspolaganju i ovisno o tome na koji ga način koristi ono postaje dugo ili kratko, bježi nam ili nam ide ususret…

Kako koristimo vrijeme? Možemo li u tome biti bolji? Na koji način vrijeme učiniti saveznikom, prijateljem u našim nastojanjima?

“Ne radi se o tome da imamo malo vremena, nego da ga toliko trošimo uzalud. Život je dovoljno dug i velikodušno darovan u tolikom obilju da dopušta ostvarenje najvećih dostignuća ako je čitav dobro iskorišten…“ (Seneka)

Ulaz na predavanje je besplatan.