Paracelsus – liječnik, alkemičar i filozof 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Zagreb
Ilica 36 (ulaz iz dvorišta), Zagreb Karta

Paracelsus-lijecnik-alkemicar-filozof-2016Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim – Paracelsus – najslavnije ime renesansne medicine. Ovaj švicarski liječnik uzburkao je duhove svoga vremena.
Odbacuje sve stare medicinske autoritete, od Teofrasta do Avicene, i okreće se prirodi. Liječnik mora učiti iz otvorene knjige prirode, a ne iz prastarih knjiga. “Učio sam – kaže on – ne samo od liječnika, nego i od brijača, kupeljnika, baba-vračara, coprnjaka, alkemičara, u samostanima, u plemenitaša i neplemenitaša, u mudrih i priprostih.” Bio je neumoran putnik, hodočasnik u potrazi za znanjem.
Za njega medicina počiva na četiri stupa: filozofiji, astrologiji, alkemiji i etici. Ali, ono po čemu se liječnik najviše odlikuje je ljubav. Kaže da se ni od koga ne očekuje više ljubavi u srcu nego od liječnika. Isto tako odaje priznanje umijeću alkemije jer ono otkriva tajne lijeka i pomaže pri svim bolestima nad kojima očajavamo.
Za sebe je govorio da može izliječiti gotovo svaku bolest. I, doista, postizao je neobična, gotovo čudesna izlječenja. Liječio je kraljeve i kneževe, ali i siromahe ne tražeći ništa zauzvrat. Njegovi biografi kažu da za njega ni jedan napor nije bio prevelik, ni jedan put nije bio predug ako je nekome bila potrebna liječnička pomoć. “Postoji li išta na Zemlji čime bi se bližnjemu iskazala veća ljubav od one kada čovjek iz ljubavi proučava djelotvornost lijeka ne bi li prepoznao i odagnao teške bolove, bolesti i smrt koja prijeti njegovu bližnjemu.”