Ekologija drevnih naroda 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Zagreb
Nova Akropola, Ilica 36/I (ulaz iz dvorišta), Zagreb Karta

Predavanjem Ekologija drevnih naroda Nova Akropola u Zagrebu obilježava Dan planeta Zemlje. Manje je poznato da su Ujedinjeni narodi još 2010. godine donijeli rezoluciju kojom su 22. travnja, preimenovali u DAN MAJKE ZEMLJE.

Tim povodom, najljepšim tradicionalnim i suvremenim ekološkim mislima naroda Sjeverne Amerike, Indije, Egipta i Europe, predavanje posvećujemo upravo Majci Zemlji.

Obično kažemo da su drevni narodi živjeli u skladu s prirodom. No, što to zapravo znači? Možemo li povezati modernu ekologiju s drevnim tradicijama?

Drevni narodi pod pojmom dom (oikos = dom) podrazumijevaju sve što čovjeka okružuje, kao i ono što se nalazi u čovjeku. Svijet ne dijele na živo i neživo. Za njih je sve živo, od zrnca pijeska do zvijezda. Sve je međusobno povezano. Prema njihovom shvaćanju, uloga čovjeka je pomoći održavanju te skladne povezanosti o čemu nas uči i moderna ekologija.

O takvom shvaćanju ekologije nam lijepo govori poglavica Seattle:

„Sve su stvari međusobno povezane, poput krvi koja sjedinjuje jednu obitelj. Sve su stvari povezane. Što god da se dogodi zemlji, dogodit će se i sinovima zemlje. Nije čovjek istkao paučinu života, on je samo jedna od njezinih niti. Što god učini paučini, čini samome sebi.“