hren

Aristotel – praktična filozofija 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Zagreb
Nova Akropola, Ilica 36, Zagreb Karta

S Aristotelom je grčka filozofija stigla do svoje pune i cjelokupne zrelosti.

Za njega je bilo karakteristično racionaliziranje znanja koje je primio od Platona i koje iznosi na način koji je bio blizak mentalitetu i stanju povijesnog perioda Grčke njegova vremena.

Aristotel je cijenjen u povijesti filozofije upravo zato što u njegovim djelima nema umetnutih mitova, on nema svog daimona koji mu govori u trenucima inspiracije. Aristotel je čisto i potpuno racionalan. On govori jezikom koji svima omogućuje shvaćanje njegovih doktrina i djela.

Za Aristotela filozofija nije bila samo ljubav prema znanju u svojoj teorijskoj funkciji, nego je bila i praktična djelatnost u ostvarenju težnje prema najboljem životu koji dolikuje čovjeku.

Zato ga je posebno zanimala “filozofija o ljudskim stvarima” i to je svoje zanimanje nazvao praktičnom filozofijom.

Svjetski dan filozofije obilježava se na inicijativu UNESCO-a od 2001. godine trećeg četvrtka u studenom, a tome se već 16 godina pridružuje i Nova Akropola. Ove godine obilježava se 2400. godišnjica rođenja grčkog filozofa Aristotela te će tim povodom na Svjetski dan filozofije u Novoj Akropoli u Zagrebu biti održano predavanje Aristotel – praktična filozofija.