Sparta – herojsko nasljeđe
(online predavanje) 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Zadar
Nova Akropola, J.J.Strossmayera 8, Zadar Karta

Sparta-herojsko naslijedjeU današnje vrijeme otuđenosti i dezorijentiranosti kada suvremeni čovjek sve više gubi konce, oslonce i orijentire, sve se teže snalazi i tone, kada se osjeća nedostatak uzajamnog poštovanja i povjerenja, kako na razini pojedinaca tako i država, sjajni primjeri jedinstva, vrline i junaštva, prijateljstva i požrtvovnosti mogu nam poslužiti kao svjetionici nade. Jedan od tih svjetionika je Sparta o kojoj će biti riječ kroz obilježavanje 2500 godišnjice od jedne od najpoznatijih europskih bitaka u povijesti.

Junaci kod Termopila bili su odlučni obaviti svoju dužnost, bez prisile. Suočeni s neizbježnom i sigurnom smrću, nisu ustuknuli. Svi se ljudi boje smrti, ali zbog kakvog odgoja, učenja ili vjerovanja su oni tako odlučno odbacili strah? Da bismo to dublje razumjeli, zapitajmo se: Tko su bili ti junaci? Što su voljeli? Čemu su se radovali? Od čega su strahovali?

Traženjem odgovora i čuvanjem spomena na izuzetne primjere ljudskog uzdizanja mi čuvamo temelje kulture, ljudskog nastojanja pomoću kojeg čovjek ostvaruje svoju ljudsku prirodu i potvrđuje izvore i temelje svog dostojanstva i ponosa.

Predavanje će se održati on-line preko Zooma. Sve što trebate je računalo s kamerom, pametni telefon ili tablet i internetsku vezu.
Snimanje i ponovno reproduciranje sadržaja nije dozvoljeno.
Predavanje je besplatno, a kako je broj sudionika ograničen, za prijavu se javite na e-mail zadar@nova-akropola.hr  s porukom “PREDAVANJE”. Na dan predavanja ćete u povratnoj poruci dobiti link kako biste u zakazano vrijeme pratili predavanje.