hren

Ekologija i svjetska kriza

ekologija-i-svjetska-kriza-2016 Kao interdisciplinarna znanstvena disciplina, ekologija se bavi proučavanjem odnosa među živim bićima i njihovom interakcijom s okolišem u kojem obitavaju. U okviru globalnog poimanja prirode, ona ju promatra u njenom cjelovitom obliku te proučava prirodne zakonitosti.

Posljednjih smo godina u sve većoj mjeri svjedoci zastrašujućih prirodnih pojava. Poplave, oluje, potresi i požari, samo su neki od surovih lica prirode pred kojima ostajemo zaprepašteni i nemoćni.

Tragajući za njihovim uzrocima neizbježno nam se nameće potreba da razmotrimo i našu ljudsku uloga, budući da u čitavom mozaiku međuodnosa na nju možemo direktno utjecati. Prema tome, neovisno o procesima širih razmjera, kao ljudska bića dužni smo ponuditi određene civilizacijske konstruktivne odgovore, utemeljene na aktivnom i odgovornom sudjelovanju u izgradnji harmoničnog okoliša.

[add_eventon_list ux_val=”3″ number_of_months=”12″ hide_past=”yes” event_type_3=”482″ hide_empty_months=”yes” show_year=”yes” show_et_ft_img=”yes” ]