Svakodnevni heroj 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Pula
Mletačka 4/III, Pula Karta

Svjetski dan filozofije obilježava se na inicijativu UNESCO-a od 2001. godine, trećeg četvrtka u studenom. Ove godine teme su posvećene afirmaciji praktičnosti filozofije u svakodnevnom životu, a toj inicijativi pridružuje se i Nova Akropola.

Zašto nas toliko privlače priče o herojima, knjiga Gospodar prstenova, filmovi Matrix ili Ratovi zvijezda, likovi kao što su Luke Skywalker ili Frodo? Odgovor se možda krije u našoj prirodnoj želji da u sebi oživimo herojsko stanje. Mitovi i priče o herojima nas podučavaju da, bez obzira koliko su nam neki životni problemi i situacije teški, uspjeh možemo postići jedino prihvaćanjem izazova i suočavanjem s problemima.
Svatko od nas ima vlastitu viziju kako promijeniti, poboljšati svijet, kako ga ostaviti barem malo boljim nego što smo ga zatekli. Heroj nam poručuje da u tome možemo uspjeti i to budi osjećaj da se u nama nalaze još uvijek neostvareni potencijali. U riječima mnogih filozofa nazire se poziv da se ugledamo na heroje i prenesemo to u vlastiti život.

Ulaz na predavanje je besplatan, ali zbog ograničenog broja sudionika, potrebne su prijave na email pula@nova-akropola.hr ili putem društvenih mreža.