Newton alkemičar 🗓 🗺

zakazano Najave aktivnosti Pula
Nova Akropola, Uspon na Kaštel 2, Pula Karta

Predavanje Newton alkemičar

Isaac Newton neosporno je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena. Njegovo djelo Matematički principi prirodne filozofije temelji su na kojima se uzdiže veličanstvena zgrada klasične fizike.

Međutim, Newtonovi radovi iz teologije i njegovo bavljenje alkemijom u javnosti su bili ili nepoznati ili se preko njih prelazilo, iako je sam Newton ovom segmentu svoga djelovanja davao daleko veću važnost nego radovima iz fizike. Ta druga strana Newtonovog života postala je poznata tek nakon što je 1936. g. Sveučilište u Cambridgeu dobar dio Newtonovih spisa odbacilo kao “znanstveno bezvrijedne” i prodalo na dražbi.

Newton u njima piše: “…alkemija nije obično bavljenje metalima kao što to misle neznalice, koji greškom nanose štetu toj plemenitoj znanosti… Ova filozofija nije takva da teži taštini i obmani već prije koristi i pouci, potičući kao prvo – znanje o Bogu, a kao drugo – način pronalaženja pravih lijekova u stvorenjima… Cilj je slaviti Boga u njegovim veličanstvenim djelima, poučiti čovjeka kako da živi dobro…”

 Ulaz na predavanje je besplatan.