Dostojanstvo čovjeka

Dostojanstvo čovjeka

Ove se godine navršava 70 godina od UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima usvojene krajem 1948. godine. U njezinom članku 1. svečano se proglašava: Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva.

Koliko je dostojanstvo potrebno biću obdarenom razumom i savješću, svjedočimo svakodnevno u današnjem svijetu u kojem čovjek nikada nije bio toliko informativno povezan, a s druge strane toliko otuđen.

Ali, to je naš svijet i nama je živjeti u njemu. Kako ćemo to činiti, prvenstveno ovisi o nama samima, bez obzira na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo. Izvanjske okolnosti ne možemo birati, ali naše djelovanje u okviru njih stvar je našeg izbora. Dostojanstvo čovjeka prije svega temelji se na časnosti, poštenju, čistoći misli i našim namjerama. Dostojanstvo može proizaći samo iz nas samih, iz onoga za što smo se izborili unutar sebe, odnosno iz temeljnih vrijednosti na kojima gradimo svoj život.

Poveznice iz časopisa Nova Akropola

Preporučena literatura

null

Osnivanje metafizike ćudoređa

Immanuel Kant, 1785.
null

Govor o dostojanstvu čovjekovu

Giovanni Pico della Mirandola, 1486.