Područja djelovanja

zasto-filozofija_v

Filozofija

Izvorno značenje filozofije je ljubav prema mudrosti. To je traganje za znanjem koje nam omogućuje da otkrivamo značenje života, njegove uzroke i svrhu.

Filozofija nam otkriva kako postići sklad s drugim ljudima da bi se ostvarilo ono što je danas toliko potrebno – humaniji svijet.

Filozofija nam pomaže upoznavati sebe i usavršavati ono najbolje u nama.

filozofija

Kultura

Etimološko značenje latinske riječi cultura je: gajenje, obrađivanje, usavršavanje, njegovanje, oplemenjivanje i odnosi se na: …sustav vrijednosnih tvorbi koje oblikuju nadanimalnu razinu čovjekova života (Opća enciklopedija Leksikografskog zavoda iz 1978. godine.)

Kultura određuje prirodu čovjeka, odnosno obuhvaća humano izražavanje koje možemo podijeliti na četiri osnovna dijela: religiju, umjetnost, znanost i društvene odnose. Ova četiri aspekta kulture omogućuju nam pristup dobroti, ljepoti, istini, i pravdi – temeljnim vrijednostima bez kojih nije moguć život dostojan čovjeka.

U svojoj dubini, kultura je put humane evolucije, obrazac prema kojem se oplemenjuje čovjek i ostvaruje smisao svojih egzistencijalnih nastojanja.

Kultura omogućuje humano djelovanje i izražavanje osobnih kvaliteta svakog čovjeka.

volonterstvo_2

Volonterstvo

Volonterstvo je dobro-voljno djelovanje, što znači svjesno izražavanje svoje dobre volje i plemenitih namjera.

To je odgovorno djelovanje prema sebi i prema drugima, u kojem se osobnim primjerom potvrđuju humani kriteriji jednako vrijedni za sve ljude.

Kultura volonterstva čini dio humanističko-filozofske zamisli koju promiče Nova Akropola i koja proizlazi iz duboko ukorijenjene solidarnosti i predanosti prema problemima i potrebama našega vremena.

Volonterstvo je način života, način razmišljanja, osjećanja i djelovanja za opće dobro.