Tibet – Kotač života i put svijesti 🗓 🗺

zakazano Najave online aktivnosti
ONLINE seminar (Zoom) Karta

Tibet-online-seminar-plakat

Otkad je zapadni svijet upoznao tibetansku kulturu, ona je za zapadnjake predstavljala intrigantnu riznicu drugačijih pogleda na svijet i čovjeka.

Učenja koja čuva tibetanski budizam utemeljena su na budističkoj filozofiji, a mnogi simboli nastali su kao sredstvo kojim su budistički učitelji svojim učenicima nastojali olakšati razumijevanje.

KOTAČ ŽIVOTA – simbol za patnju čovjeka čiji je život ograničen neznanjem

Budistička filozofija objašnjava: uzrok sve bijede je neznanje o istini ili o istinskoj stvarnosti. U neznanju, čovjek neispravno misli, neispravno želi i neispravno postupa. Tako nastaje uzročno- posljedični lanac okova koji vezuje ljudsko biće za vlastite iluzije i nanosi mu bol. Zarobljen neznanjem, čovjek se ponaša poput slijepca, a svaki novi korak može biti novi udarac kojim će raniti sebe ili one s kojima dolazi u doticaj.

Znanje koje savjetuje ova filozofija vezano je prvenstveno uz stanje svijesti u čovjeku, ali i uz sve načine ljudskog izražavanja: djelovanje, osjećanje, razmišljanje. Svaki aspekt života zahtijeva učenje i potvrđivanje naučenog, a način da se to postigne je: pokrenuti vlastitu svijest na napor usavršavanja.

Napor spoznaje i usavršavanja je “put”, zato što podrazumijeva “kretanje” koje ima cilj: čovjek treba svjesno prolaziti kroz promjene koje će mu omogućiti iskustvo stvarnosti, vlastiti uvid u stvarnost. Promjene pomoću kojih se čovjek približava stvarnosti se odvijaju prvo iznutra, u ljudskoj svijesti.

PUT SVIJESTI – simbol procesa nutarnjeg usavršavanja čovjeka.

Put svijesti je učenje o etapama koje treba proći ljudska svijest kako bi ostvarila svoj puni potencijal. Etape tog puta sadrže poteškoće i iznenađenja jer, kako kažu budisti, čovjek ne poznaje vlastiti um.

Najvažnija prepreka našoj svijesti je nedostatak usredotočenosti, ili nedostatak koncentracije, koji čovjeka sprječava u svjesnom djelovanju i usvajanju iskustva. Put zato počinje upoznavanjem uma i njegove raspršenosti, a učenje sugerira kako je otkloniti.

Termini održavanja:

 1. dio: 11. veljače 2022., 19 – 21 h
 2. dio: 18. veljače 2022., 19 – 21 h

Program seminara:

 1. Kotač života
  • zakoni koji upravljaju životom
  • stvarnost koju percipiramo osjetilima
  • različite razine svijesti
  • različiti lijekovi za patnju
 2. Put svijesti
  • um kao temelj svih iskustava
  • upoznavanje uma
  • nedostatak usredotočenosti
  • uloga pažnje

Ukupna cijena seminara je 70 kn.

Za prijavu je potrebno ispuniti sljedeći obrazac: