hren

Anijev papirus – egipatska Knjiga mrtvih 🗓 🗺

zakazano Najave online aktivnosti
ONLINE seminar (Zoom) Karta

Anijev papirus najduži je i najcjelovitiji prikaz popularno nazvane “Knjige mrtvih”, Knjige tajnog boravišta, koja je dio zbirke tekstova zajednice egipatskih mudraca. Ova mistično-alegorijska knjiga inicijatskog je karaktera i prvenstveno se koristila u školama misterija, a njeni dijelovi su služili i kao pogrebni tekst. U njoj se, jezikom simbola, daju odgovori na najdublja filozofska pitanja: o životu i smrti, o vječnom i prolaznom, o čovjeku i smislu njegova postojanja…

Knjiga tajnog boravišta sadrži oko dvjesto poznatih poglavlja koja se mogu svrstati u četiri povezane cjeline, odnosno četiri etape razvojnog puta čovjeka. To je put kroz labirint života zemaljskog i nebeskog Egipta, onaj koji vodi do izlaska duše na svjetlost Sunca.

Anijev papirus najduži je i najcjelovitiji prikaz popularno nazvane "Knjige mrtvih", "Knjige tajnog boravišta", koja je dio zbirke tekstova zajednice egipatskih mudraca. Ova mistično-alegorijska knjiga inicijatskog je karaktera i prvenstveno se koristila u školama misterija, a njeni dijelovi su služili i kao pogrebni tekst. U njoj se, jezikom simbola, daju odgovori na najdublja filozofska pitanja: o životu i smrti, o vječnom i prolaznom, o čovjeku i smislu njegova postojanja... Knjiga tajnog boravišta sadrži oko dvjesto poznatih poglavlja koja se mogu svrstati u četiri povezane cjeline, odnosno četiri etape razvojnog puta čovjeka. To je put kroz labirint života zemaljskog i nebeskog Egipta, onaj koji vodi do izlaska duše na svjetlost Sunca. Za sudjelovanje na online seminaru potrebno je računalo s kamerom, pametni telefon ili tablet i internetska veza. Ukupna cijena seminara je 70 kn.