Zašto filozofija?

zasto-filozofija_v

Izvorno značenje filozofije je ljubav prema mudrosti. To je traganje za znanjem koje nam omogućuje da otkrivamo značenje života, njegove uzroke i svrhu.

Filozofija nam pomaže upoznavati sebe i usavršavati ono najbolje u nama.

Filozofija nam otkriva kako postići sklad s drugim ljudima da bi se ostvarilo ono što je danas toliko potrebno – humaniji svijet.

Svjetski dan filozofije

dan_filozofije_2014_11Inicijativom UNESCO-a svakog trećeg četvrtka u studenom obilježava se Svjetski dan filozofije.

Od najranijih vremena povijest u svojim zapisima čuva sjećanje na filozofske škole koje su okupljale ljude različitih zvanja i zanimanja. One su bile poput znanstvenih sveučilišta i u isto vrijeme „hramovi Muza“ u kojima su se budili i razvijali različiti talenti i potencijali duše. Među ove škole iz europskog kulturnog kruga ubrajaju se: Pitagorejska škola, Akademija koju je osnovao Platon u Ateni, Neoplatonička škola u Aleksandriji, Platonička akademija iz doba firentinske renesanse i mnoge druge. Osim goleme povijesne uloge koju su imale ove škole, značajno je i to što su njihovi predstavnici svojim djelovanjem i ponašanjem u životnim okolnostima ostavili budućim naraštajima trajne primjere humanih vrijednosti.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana filozofije 2012. godine Irina Bokova, glavna direktorica UNESCO-a, između ostalog je rekla:
Svečanim obilježavanjem Svjetskog dana filozofije UNESCO ponovo potvrđuje snagu filozofije da mijenja svijet, jer nam filozofija može pomoći da mijenjamo sebe – dajući težinu našoj ogorčenosti pred nepravdom, bistrinu da postavljamo prava pitanja i uvjerenje da branimo ljudsko dostojanstvo…

Nova Akropola podržava ovu inicijativu UNESCO-a organiziranjem aktivnosti posvećenih promicanju vrijednosti filozofije.

Aktivnosti 2014.

  • predavanja: Immanuel Kant – obnova filozofije, Duh renesanse – preporod humanih vrijednosti, C.G. Jung – psihološki tipovi, Umijeće komunikacije – izazov našeg vremena, Zaboravljeni jezik simbola
  • izložba “San u kamenu” prilagođena slijepim i slabovidnim osobama
  • prezentacija Svjetskog dana filozofije i filozofske literature

… u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Osijeku i Varaždinu